miercuri, 20 octombrie 2010

Graffiti-O adevarata Arta.



Ce este graffiti?Arta.
Pt unii inseamna vandalizarea anumitor spatii publice sau doar niste mazgaleli pe pereti.
Insa se inseala.Toate au o semnificatie.E ceva mai mult decat un desen spectaculos.
Nu toti vad adevarata frumusete a acestui tip de arta.Si m`ai ales placerea cu care grafferii fac acest lucru.Ei isi dau silinta pentru a iesi ceva frumos de care trebuie sa fie mandrii,sa exprime lumii ceva,fie bucurie, fie neplaceri...sau poate uneori nimic,este doar modul liber de a gandi sub o forma diferita,insa trebuie sa stim ca acest lucru trebuie apreciat.
Doar ganditi'va putin cum ar arata toate orasele pline de desene ..am trai intr`o lume fantastica si totul ar deveni mai interesant in fiecare zi.Momentan acesta e un vis care va deveni realitate..Sa speram!
Momentan eu sunt la stadiul de schite.Am facut un monstrulet si o caracatita la mine in camera.In rest am doar schite pe diferite foi,caiete,peste tot,pe unde am apucat si eu.Sper ca in curand sa imi cumpar spray`uri si sa dau si eu in locuri vizibile pentru ca lumea sa le observe adevarata lor valoare.HiHi!


Acum o sa pun ceva legat de graffiti:

tag - o semnătură stilizată a unui writer; termenul taggerface referire la o persoană care face tag-uri.
throw-up si bomb - De obicei in stilul bubble sau panel (bubble=un bomb/throw-up foarte rotunjit cu aspect de bule,panel=un bomb/throw-up in stil old school(asemanator literelor de tipar)fara fund la litrera. De obicei are o culoare pentru contur (cum ar fi negru) și una pentru umplere (de exemplu crom (argintiu))Throw-up-ul nu este umplut complet(are un fill dat in graba),bombul este un rheow-up cu fill complet,uneori cu umbre si lumini . Literele sunt ușor de executat.
piece (de la masterpiece - capodoperă) - un panel sau u whild stile(litere neinteligibile), adesea cu efecte 3D, săgeți care dau fluiditate (flow) și direcție, multe culori și tranziții cromatice și alte efecte diverse. Realizarea unui piece necesită mai mult timp decât un throw-up. Cu cât locația este mai la vedere, iar lucrarea este mai bine executată, cu atât crește respectul pentru writer.
burner - un piece amplu și mai elaborat decât un piece normal. Aceste lucrări sunt realizate de obicei legal, datorită timpului și efortului depuse pentru executarea lor; dar primii writer-ri din New York făceau burner-e ilegal, pe trenuri.
bombing - nu are nici o legătură cu terorismul, ci descrie pictarea cat mai multor suprafețe. Pentru aceasta se folosesc de obicei throw-ups (sau bomb-uri), deoarece nu necesită mult timp pentru execuție.
to slash' a tag - a tăia sau a scrie peste tag-ul cuiva, socotit ca o insultă gravă adusă persoanei care a făcut tag-ul tăiat.
going over - dacă un writer merge peste opera altuia, este analog cu o declarație de război writer-ului. Majoritatea grafferilor respectă operele altora, iar regula de bază pentru înlocuirea creațiilor anterioare este următoarea: tag - bomb - piece. De asemenea se poate picta peste lucrările "tăiate" deja. Dacă cineva încalcă aceste reguli, este considerat un "toy" sau pur și simplu o pacoste.
buffing (to buff) - a îndepărta graffiti folosind substanțe chimice și alte instrumente.
toy - un graffer fără experiență sau fără talent. Writer-ii versați folosesc acest cuvânt ca un termen derizoriu pentru grafferii nou apăruți. Acesti writer-ii de obicei se alatura intr-un grup cu experienta, ca sa vada cum decurge un graffiti.
thrwo-up-r-un graffer care da thrwo-up-uri/bomburi.
Whild stile-r-un graffer care de whild stile-uri.
king/legenda - writer cu un anume respect printre alți grafferi. A deține interiorul (to own the inside) înseamnă să ai majoritatea tag-urilor în interiorul trenurilor, iar a deține exeriorul înseamnă că majoritatea lucrărilor sunt pe exteriorul trenurilor.


Graffiti in Romania
În România fenomenul graffiti a apărut în jurul anului 1990, fiind caracterizat prin aceleași elemente care au fost întâlnite în New York-ul anilor ’70.Artistii primei generatii romanesti:ERPS,SERM,KeRo,NoVA(in UCB),SuFLo(in GBS),MSeR,MISTeR etc. Alte crew-uri USB,LTS, MPK,DCB,BRS,IAG,DNK,NPA,OPC etc.




N`are rost sa o mai lungesc atata...Adica ,in concluzie,GRAFFITI este o ARTA adevarata ,subapreciata de multi..Pacat.Oricum totul se va schimba in curand, iar pe blocurile sumbre de un gri profun de plictisitor vor aparea desene care vor exprima tuturor ceva si care vor colora sufletele tuturor.
Pace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu